Koronavirus on lähes pysäyttänyt niin suomalaisen kuin kansainvälisen yritystoiminnan. Monet yrittäjät ovat jo joutuneet sulkemaan yrityksensä ovet, jotkut vielä kituuttavat. Yhteiskuntamme on sotatilassa virusta vastaan ja epätietoisuus tuon sotatilan pituudesta kalvaa niin yrittäjän kuin työntekijän mieltä.

Sotatilan pituuteen valtava vaikutus on meidän jokaisen omalla käyttäytymisellämme. Kuinka paljon annamme mahdollisuuksia tuolle virukselle levitä. Millaiseksi yrittäjän hintalappu muodostuu, siihen vinkkejä tässä.

 

Jatkuu kuvan jälkeen ->

Raakaa asiaa yritystaloudesta

Yrittäjällä on viisi mahdollisuutta vaikuttaa talouden näkökulmasta kannattavuuteensa. 

1.     Lisäämällä myynnin määrää
2.     Nostamalla hinta
3.     Laskemalla muuttuvia kustannuksia
4.     Laskemalla kiinteitä kustannuksia
5.     Jokin edellä mainittujen yhdistelmä.
 
Myynnin määrän kasvattaminen ei nyt onnistu ellet muuta oleellisesti liiketoimintatapaasi. Eli nyt sinulla on mahdollisuus olla innovatiivinen ja tästä on mediassa näkynyt jo hienoja esimerkkejä.
 
Hinnan nostaminen on aina mahdollista. Kannattavaa liiketoimintaa voi tehdä myymällä vähän kalliilla tai paljon halvalla. Suomalaiset ikävästi on opetettu tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon, mutta ainahan kannattaa kokeilla. Asiakas on valmis maksamaan, jos kokee saavansa suurempaa hyötyä jollain uudella tavalla. Esimerkiksi itselleni ei olisi kuukausi sitten tullut mieleenkään maksaa 13 euroa ruoan kotiin kuljetuksesta, mutta nyt tuo korvaus tuntuu jopa vähäiseltä.
 
Muuttuvat kustannukset ovat aina suhteessa myytyyn määrään. Kun myynti putoaa, putoavat myös muuttuvat kustannukset. Aina on myös muutoinkin mahdollista tarkastella, voisiko omaa toimintaa harjoittaa jotenkin edullisemmilla ostoilla.
 
Nyt on aika tarkastella kiinteitä kustannuksia. Kun myynti sakkaa, hintaa tuskin voi korottaa, kiinteät kustannukset tulisi kuitenkin pystyä kattamaan vähentyneen myynninkin aikana. Jokainen yrittäjä varmasti osaa laskea kriittisen pisteen, eli myynnin määrän, jolla myynti kattaa niin muuttuvat kuin kiinteät kustannukset. Jos itse et tiedä, keskustele kirjanpitäjäsi kanssa. Jos sinulla ei ole kirjanpitäjää, hae apua talouden asiantuntijalta.

Nyt on aika toimia

Yrittäjä, vaikka tämä nyt varmasti kuulostaa rajulta, mutta itku ei nyt auta. Nyt on toimittava. Mitä pidemmälle annat kannattamattoman tilanteen mennä, sitä suuremmiksi tappiosi muodostuvat. Ciceron sanoin niin kauan kun on elämää, on toivoa. Se ei nyt tarkoita sitä, että niin kauan, kun yksikin asiakas minulla käy, voin jatkaa entiseen malliin. Nyt et voi.

Mitä siis tehdä?

Mieti, voitko muuttaa toimintamalliasi väliaikaisesti tai lopullisesti sellaiseksi, joka toimii vallitsevissa olosuhteissa.
a.     Onnistuu-> toimi!
b.     Ei onnistu-> toimi seuraavasti!
1.     Jos sinulla on työntekijöitä, lomauta.
2.     Ole yhteydessä vuokranantajaan, kysy voiko vuokraa lykätä/alentaa.
3.     Ole yhteydessä rahoittajiisi. Sovi lainojen lyhennysten lykkäyksestä. Pyydä lisää lainaa välttämättömien kiinteiden kustannusten kattamiseksi vähintään vuoden loppuun. Vuoden loppuun ihan jo siksi, että vaikka sotatila päättyisi ennemmin, liike-elämän toipumiseen menee kauemmin.
4.     Ole yhteydessä viranomaisiin. Kerro tilanne, pyydä maksuihisi lykkäystä. Tässä tilanteessa he ymmärtävät ja varmasti lykkäykset onnistuvat.
5.     Oman talouden hallinta. Ole yhteydessä oman taloutesi ylläpitämiseksi vakuutusyhtiöösi, tarkasta kattavatko vakuutuksesi menetyksesi. Kysy neuvoa työttömyyskorvauksen hakemisesta, tämä on nyt poikkeuksellisesti mahdollista myös sinulle! Ole yhteydessä kuntasi sosiaalitoimeen, siinä ei ole tässä tilanteessa mitään häpeällistä, olemmehan poikkeusoloissa. 
6.     Ja lopuksi! Pidä mielesi reippaana. Et ole yksin. Moni työntekijä joutuu työnantajan toimien johdosta tekemään samat asiat. Jos tarvitset tukea, ole yhteydessä kirjanpitäjääsi, kuntasi yrittäjäjärjestöihin tai kaupallisiin toimijoihin, he varmasti mielellään auttavat sinua edellä olevan listan hoitamiseksi. Ja lista ei ole tyhjentävä, sinun kohdallasi saattaa löytyä jokin helpottava asia tai jotain muuta, joka tulee ottaa huomioon. Saat varmasti apua, jos vain itse haluat ja sitä pyydät.

Toimi vastuullisesti

Sen sijaan, että itkisit oman unelmasi romahtamista, toimi vastuullisesti. Unelmasi toteuttaminen voi jatkua nopeammin, jos itkemisen ja kituvan toiminnan jatkamisen sijaan teet sellaisia ratkaisuja, jotka estävät tai vähentävät virukselle mahdollisuuksia levitä. Ota tämä hetki, vaikka levon kannalta, ota aikaa ja innovoi uutta. Lataa akkuja ja kehitä liiketoiminnallesi uusia ideoita siihen hetkeen, kun sota virusta vastaan on voitettu. Sinä olet yrittäjä ja yrittäjänä sinun tehtäväsi on keksiä ja kehittää uutta.
 
Kukaan ei tässä tilanteessa pääse helpolla, tämä tilanne koskettaa jokaista yhteiskuntamme jäsentä. Elämä jatkuu tämän jälkeenkin ja tästä selvitään yhdessä, mutta tämän jälkeen maailmamme on muuttunut. Muutos luonnollisesti tulee luomaan mahdollisuuksia uusille liiketoimintamalleille ja vastaavasti tekee jotkut liiketoimintamallit kannattamattomiksi. Nämä muutikset me tulemme näkemään lopullisesti vasta, kun sota virusta vastaan on ohi.
 
Omasta vahvasta kokemuksesta useiden lamatilanteiden hoitamisesta voin sanoa, älä aikaile, vaan myönnä tilanne ja toimi. Sotatila tuskin on ohi hallituksen asettamaan 13.4. mennessä. Kuten edellä totesin, kukaan ei tiedä miten kauan tämä kestää. Vain toimimalla nyt reippaasti voit vaikuttaa siihen, millaiseksi sinun kohdaltasi tämän sotatilan hintalappu muodostuu. Jokainen suomalainen tästä sodasta nyt joutuu maksamaan, enemmän tai vähemmän. Oma toimintasi vaikuttaa nyt sinun hintalappusi suuruuteen.